Aflatoksin Nedir Nasıl Anlaşılır

aflatoksin nasıl anlaşılır

Aflatoksin Nedir Nasıl Anlaşılır : Özellikle yer fıstığı, Antep fıstığı gibi fıstık çeşitlerinde, mısır, buğday, pirinç gibi tahıl ürünlerinde ve bazı baharatlarda sıklıkla görülen aflatoksin maddesi Türkiye’de ve dünyanın çeşitli bölgelerinde tarımsal ekonomiyi ve insan sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. Peki aflatoksin nedir ve nasıl anlaşılır ? İşte aflatoksin ile ilgili önemli detaylar :

Aflatoksin Nedir ?

Aflatoksin, aspergillus parasiticus isimli mantar ile aspergillus flavus isimli ve patojen özellikli küf mantarı türleri tarafından üretilen zehirli ve kanserojen niteliğe sahip maddelerdir.

Aflatoksin maddesinin oluştuğu ürünleri tüketenlerde kanser başta olmak üzere ciddi sağlık sorunları ortaya çıktığı görülmüştür.

Aflatoksin maddesinin oluşumunun tamamen engellenemediği bilinirken, tarım ürünlerinde aflatoksin miktarına dair limitler konmuştur. Yasal miktarın üzerinde aflatoksin bulunması halinde ürünün satışı yasaklanmıştır.

Aflatoksin Nasıl Anlaşılır ?

Aflatoksin maddesi renksiz, tatsız ve kokusuz olduğu için çıplak gözle anlaşılması imkansızdır. Her ne kadar aflatoksine neden olan mantarlar bazen ürün yüzeyinde bir tabaka oluştursa da bu her zaman yaşanmaz.

Aflatoksini tespit etmenin tek ve en etkili yolu bir laboratuvar ortamında gerekli test kiti kullanılarak test yapmaktır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*