Kripto borsalarının dolandırıcılık taktiği : Sistem Çökmesi

Kripto borsalarının dolandırıcılık taktiği olarak sistem çökmeleri

Bazı kripto para borsalarının işlem platformlarında fiyatlar aşırı yükselirken veya aşırı düşüş yaşarken “teknik hata” ile karşılaşan yatırımcılar, sözde teknik hata sona erinceye kadar binlerce lira zarar edebiliyor. Peki sert fiyat dalgalanmalarında yaşanan sistem çökmeleri bir dolandırıcılık taktiği olarak mı uygulanıyor ? Yoksa yaşanan durumun sebebi gerçekten masum teknik sorunlar mı ?

Bu Bir Dolandırıcılık Taktiği mi ?

Bir dolandırıcılık taktiği olarak başvurulan yöntem şöyle işlemektedir :

Dolandırıcı kripto para borsaları komisyonlar ve şirket yatırımı olarak elde edilen kripto paraları kendi platformunda saklar. Piyasa aşırı hareketlendiği an, sistemi “suspend” işlemi ile beklemeye alırlar ve kullanıcıların işlem yapmasını engellerler. Bu durumda kendi kripto paralarını veya nakit parayı piyasanın hareket yönüne göre değerlendirebilme imkanı elde ederler.

Sert Yükseliş Olduğunda

Bitcoin bir anda 30 bin dolardan 35 bin dolara yükselirse sistem anında kilitlenir. Bu durumda yatırmcıların satış emirleri muhtemelen 30 bin dolar civarındadır. Dolandırıcı şirket elindeki nakitle 35 bin dolardan daha düşük fiyatlı tüm satıştaki Bitcoinleri satın alır . Sistem tekrar aktif edildiğinde yatırımcı piyasanın yükseldiğini görüp Bitcoin satış işlemini iptal ederek beklemeyi seçebilecekken, Bitcoin varlığı çoktan satıldığı için kardan mahrum kalacaktır.

Sert Düşüş Olduğunda

Bitcoin 35 bin dolardan 30 bin dolara sert bir düşüş yaşarsa sistem anında kilitlenir. Bu durumda yatırımcıların alış emirleri sistemin aktif olduğu en son an geçerli fiyata yakın olarak muhtemelen 35 bin dolar civarındadır. Dolandırıcı şirket elindeki Bitcoinleri 35 bin dolardan başlayarak mevcut alış pozisyonlarını açmış müşterilerine satar. Sistem tekrar açıldığında piyasaya göre hareket etme hakkı elinden alınan yatırımcı hızlı bir şekilde iptal etmek isteyeceği “alış emrinin” 35 dolardan gerçekleştiği için zararda olacaktır.

Kripto para borsaları yaşanan sistem çökmesi sorunlarının “aşırı yoğunluktan” kaynaklandığını savunsa da, basit bir şekilde sunucu kapasitesi arttırılarak halledilebilecek sorunun tekrar tekrar yaşanması art niyeti işaret ediyor.

İlhan BARAN (t.me/ilhanbaran)

2 yorum

  1. Merhaba size İstanbul ataşehirden ulaşıyorum.telegramdan tanıştığım bir kız vasıtası ile bir kripto borsasına yönlendirildim ,oynadık önce kazandık ve paramızı aldık,sonra daha büyük miktarlar işin içine girdi ve kazanç büyüdü iş bunu çekmeye geldiğinde borsa binbir çeşit saçma sapan bahanelerle varkılarımı 3 kere dondurdu ve karşılığında para istedi,bunların iki tanesi için ödeme yapıldı fakat tekrar tekrar donduruldu.Parayı çekmenin olanaksız olduğunu ve dolandırıldığımı anladım,şimdi üçüncü kere para istiyorlar fakat ben Savcılığa suç duyurusunda bulundum.Sorunlar başladığında çinli şahısta ortadan kayboldu,yani borsanında içinde olduğu organize bir örgüt.Ne yapılabilir?(tel no gizlendi) yüzeysel ön bilgi almak istemiştim.

    • Geçmiş olsun.
      Kripto para yatırımında kesinlikle kaybetmeyi göze alamayacağınız büyük miktarları kullanmayın.

      Savcılık bu konuda bir şey yapabilir mi, yapmak ister mi? Bu konuda emin değilim açıkçası.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*