22 Nisan Kürt Gazeteciliği Günü

Başlangıç tarihi ilk Kürtçe gazete Kürdistan’ın, Kahirede yayın hayatına başladığı 22 Nisan 1898 günü kabul edilen Kürt Gazeteciliği Günü, bugün 119’uncu kez kutlandı.
Kürt Gazeteciliği Günü tutuklu bulunan yüzlerce Kürt gazeteci nedeniyle buruk geçse de, Kürdistan’ın dört bir yanında düzenlenen etkinliklerle Miktad Mithat Bedirxan’ın açtığı yoldan kararlı ve cesur adımlarla ilerleneceğinin sözü verildi.
Baskıcı ve ırkçı rejimlerin Kürt karşıtı-düşmanı politikalarına karşı, Kürtlerin haklı özgürlük mücadelesini sahiplenen Kürt yazar ve gazeteciler, derin sorumluluk bilinciyle üstlendikleri öncü rolü sürdürmeye devam edecektir.
Gazetecilik bilgi ve tecrübe gerektirse de, büyük oranda adalet, hakkaniyet, namus, haysiyet,ahlak ve tüm bunları tavizsiz bir şekilde belirleyici kabul etmek, esas almak ile ilgilidir. Namussuz ve adaletsiz biri, yazıp çizme konusunda yarışılamaz bir yeteneğe sahip olsa da, bir gazeteci değil ancak bir memurdur. Gazetecilik adı altında güce, güç ve para sahiplerine yaltaklanmak amacı etrafında icra edilen faaliyetler, işler asla gazetecilik olarak kabul edilemez.
O nedenle Kürt gazeteciler, isterse Kürt milliyetçiliğini temel alan rejimler bünyesinde olsun, isterse Kürt düşmanı rejimlerde olsun, her zaman gücün karşısında durmak, ezilenin sesi olmak ve mücadelesini dünyaya ulaştırmayı görev kabul edeceklerdir, etmek zorundadırlar. Çünkü Kürt milleti, her daim ırkçılığa ve istismar edilmiş gücün zorbalığına maruz kalan bir millet olarak, bu iğrenç güç merkezli determinasyonun insanlık erdeminin ve şerefinin karşısında olmak anlamına geldiğini çok zor günler yaşayarak deneyimlemişlerdir.
Kürt Gazeteciliği Günü’nün 119’uncu yıldönümü tüm Kürdistan gazetecileri ve takipçilerine, destekçilerine kutlu olsun.
İlhan BARAN 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*