ABD Dışişleri Bakanı : Kurdistan referandumunu tanımıyoruz

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson Kurdistan bağımsızlık referandumuna ilişkin gece saatlerinde yayınladığı basın açıklamasında “ABD Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin pazartesi günü düzenlediği tek taraflı referandumu tanımıyor” ifadelerini kullandı.

Rex Tillerson imzasıyla Beyaz Saray resmi internet sitesinde yayınlanan açıklamanın tamamı şöyle :

“ABD, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin pazartesi günü düzenlediği tek taraflı referandumu tanımıyor. Oylama ve sonuçlar meşruluktan yoksun ve biz müferreh, demokratik, federal ve tek parça olan bir Irak’ı desteklemeye devam ediyoruz.

Bu tek taraflı adımın olası olumsuz sonuçları konusunda endişeliyiz. Oylama öncesinde, IKBY ve Merkezi Irak yönetimi ile daha üretken bir çerçeve gözetmek ve Kürdistan halkı için refah ve istikrarı ilerletmek amacıyla çalıştık. Amaçladığımız bu konular, bu referandum gibi tek taraflı yollar aracılığıyla nihayetinde geliştirilemez.

Sözlü atışmalara ve karşılıklı eylem tehditlerine bir son ve sükunet çağrısı yapıyoruz. Kürt yetkililere Irak merkezi hükümetinin anayasa eksenli rolüne saygı göstermesi  ve Irak merkezi hükümetinin güç kullanma konusundaki tehdit ve hatta imalardan kaçınması çağrısı yapıyoruz. ABD komşu ülkeler dahil tüm taraflardan karşılıklı güç kullanımı ve eylemlerden sakınmasını istemektedir.

Daeş’e karşı savaş henüz bitmedi ve aşırı gruplar anlaşmazlık ve istikrarsızlığı kötüye kullanmak için fırsat kolluyor. Iraklı ortaklarımızın Daeş’in yenilgiye uğratılmasına odaklı halde kalmaları çağrısı yapıyoruz.

Tüm tarafların tüm Iraklıların geleceğini iyileştirmek için yapıcı bir diyaloğa dahil olmalarını destekliyoruz.

İlhan BARAN

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*