Cahiliye döneminde kadınların yaş hesaplaması

Cahiliye döneminde kadınların yaşı nasıl hesaplanırdı ? Cahiliye devri Arap toplumunda kadınların yaşı nasıl hesaplanırdı ? Kadınların yaşının akıl baliğ olduktan sonra sayılmaya başladığı iddiası doğru mu ?

Küçük yaştaki çocukların evlilik adı altında cinsel istismarına (tecavüzüne) yönelen toplumsal tepki din ve peygamberin pratik ve yaklaşımına dikkat çekilmesine yol açmıştır. İslam dininin peygamberi kabul edilen Muhammed ile Aişe arasında gerçekleşen evlilik, çocuğun cinsel istismarının dini bir liderin pratikleriyle temel kazandığı tartışmalarını yaratmaktadır. Din sektöründen beslenen kesimler ise, peygamberi savunmak için cahiliye devrindeki Arap toplumlarında kullanılan yaş hesaplamasına göre kadınları akıl baliğ olduktan sonra yaş sayımının 1’den başlatıldığı iddiasını ortaya atmaktadır.

Cahiliye devrinde Arapların kız çocuklarının yaşını akıl baliğ olduktan sonra 1’den başlamak üzere saydıkları iddiasını doğrulayan herhangi bir tarihi kayıt, eser, döküman, kitap, belge bulunmamaktadır. Bu aynı zamanda mantıksız bir iddiadır. Tüm kız çocukları doğumlarından sonraki aynı süre sonunda akıl-baliğ olmazlar. Yani 1 yaşında kabul edilen iki kız çocuğundan birinin doğum yaşı olarak diğerinden daha büyük olabileceği bir ihtimal bulunmaktadır.

Aişe evlendiğinde kaç yaşındaydı ?

Yaşını tam olarak tespit etmek mümkün değildir. Bununla birlikte yaşını akıl-baliğ olduktan sonra saymaya başlayan hesaplamaya da itibar edemeyiz. Bu durumda Aişe’nin yaşı ilgili olarak ancak tahminde bulunabiliriz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*