Haşimato neden olur ? Haşimato hastalığının nedenleri

Haşimato neden olur ? Haşimato hastalığının nedenleri

Kadınların korkulu rüyası Haşimato tiroidi hastalığının nedenleri nelerdir ? Haşimato hastalığı neden olur ? Haşimato hastalığına yol açan nedenler nelerdir ? Bu sorular Haşimato hastalığı ile ilgili kamuoyunda farkındalık oluştukça sorulmaya devam ediyor.

Haşimato hastalığının nedenleri nelerdir ?

Genetik Nedenler:  Genetik yakınlığı bulunan kişilerde Haşimato tiroidi (tiroiditi) veya diğer otoimmün hastalıklar(tip 1 diyabet, çölyak hastalığı gibi)  bulunan bireylerin Haşimato hastalığına yakalanma riski oldukça yüksektir.

Hormonlar: Haşimato tiroidi hastalığının kadınlarda, özellikle doğumdan hemen sonra sıklıkla görülmesi, bu hastalığın hormonel nedenlerine dikkat çekmiştir.

Radyasyona Maruz Kalma:  Özellikle boyun bölgesinin radyasyona maruz kalması, hastalığı tetikleyen önemli etkenlerden biridir.

Aşırı İyot Alımı: Aşırı iyot alımının Haşimato hastalığına yol açtığı ve hastalığın ilerlemesini hızlandırdığı görülmüştür.

İlaçlar: Lityum, amiodaron, talidomid, tirozin kinaz inhibitörleri, diftidox, alemtuzumab, interferon alfa gibi ilaçlar Haşimato tiroidi hastalığını ilerletmektedir.

Bu nedenlere ek olarak, Hepatit C olan kişilerde Haşimato hastalığı görülme oranının yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca Selenyum eksikliği ve bazı bulaşıcı ajanlar Haşimato tiroidine yol açabilmektedir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*