Hidrolik çatlatma yöntemi depreme yol açar mı ?

hidrolik çatlatma yöntemi ve deprem ilişkisi

Hidrolik çatlatma yöntemi depreme yol açar mı ? Bir petrol keşif yöntemi olarak kullanılan hidrolik çatlatma yönteminin depreme yol açtığına yönelik iddialar üzerine konu ile ilgili ayrıntılı bilgi ihtiyacı doğdu.

İddiaya göre Kanada tarafından yapılan bir araştırmada hidrolik çatlatma yönteminin depreme yol açtığı sonucuna ulaşıldı. Bizimhaber.net editörü ilhan Baran hidrolik çatlatma yönteminin deprem ile bağlantısını araştırdı.

Hidrolik Çatlatma Yöntemi Sismik Aktiviteyi Arttırır

Jeoloji ve Jeofizik biliminin “Fracking” (hydraulic fracturing, hydrofracturing, veya  hydrofracking) olarak adlandırdığı hidrolik kırma veya hidrolik çatlatma bir kuyu müdahale yöntemidir. Hidrolik kırma veya hidrolik çatlatma yöntemi yer altındaki kaya oluşumlarını ultra düzeyde basınçlı hale getirilen suyu kullanarak çatlatma ve kırma işlemini kapsamaktadır.[1]

Hidrolik çatlatma yöntemi medeni toplumlarda geniş çaplı protestolara yol açarken,, petrol ve doğalgaz kuyularından daha fazla verim elde etmek için bu yönteme başvuran şirketler ve onların çıkarlarını koruyan devlet örgütlenmeleri genellikle bu yöntemin jeolojik sonuçlarını ve yarattığı tehdidi görmezden geliyor.

Jeofizik ve Sismoloji alanında çok sayıda araştırması bulunan Columbia Üniversitesi Araştırma Görevlisi Prof. Won-Young Kim tarafından 2013 yılında yapılan bir araştırmada, yöntem kapsamında kaya oluşumlarının, şiddetli bir basınç ile uygulanan su aracılığıyla kırılması sismik aktiviteyi arttırarak fay hatlarını harekete geçirebildiği vurgulanmakadır.[2] Ohio eyaletinde bulunan Youngstown kentinde o güne kadar hiç yaşanmamış olmasına rağmen 2012 yılında meydana gelen en büyüğü 3.9 şiddetinde olan 109 depremi inceleyen bilim insanı, bölgede faaliyet yürüten enerji şirketlerinin kullandığı hidrolik çatlatma yönteminin sismik sonuçlarını ve fay hatları üzerindeki etkisini inceledi. Prof. Won-Young Kim hidrolik çatlatma yönteminin depremi tetikleyebilme potansiyelinin olduğu sonucuna vardı.

Hidrolik Çatlatma Yöntemi Birçok Ülkede Yasak

Deprem gibi yıkıcı afetlere yol açma potansiyelinin yanı sıra yeraltı sularını kirletme, gürültü ve hava kirliliği gibi olumsuz sonuçları nedeniyle medeni toplumlarda ciddi bir sorun olarak kabul edilen hidrolik çatlatma yöntemi toplumu ve doğayı sömüren anlayışa sahip yapılanmalar tarafından yönetilmeyen bir çok ülkede yasak. Yönemi yasaklayan ülkelerin başında gelen Fransa ve Bulgaristan’da katı bir yasak uygulanırken, ABD’de bazı eyaletlerde yasak, bazı eyaletlerde serbest.

Kaynaklar

  1. 1-Gandossi, Luca; Von Estorff, Ulrik (2015). An overview of hydraulic fracturing and other formation stimulation technologies for shale gas production.
  2. 2- Kim, Won-Young ‘Induced seismicity associated with fluid injection into a deep well in Youngstown, Ohio

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*