Kripto para nedir ?

Günümüzde çağrıştırdığı anlamı itibariyle merkezisiz kripto para kavramı ilk olarak 2009 yılında Satoshi Nakamoto takma adını kullanan bir kod geliştiricisinin tasarladığı Bitcoin projesi sayesinde global ekonomik sisteme giriş yaptı.

Kripto para denemeleri ilk olarak 1983 yılında Amerikan Kriptopgraf David Chaum tarafından hayata geçirilen kriptolanmış elektronik para olan Ecash ve daha sonra aynı mantık ile tasarladığı Digicash projeleriyle yapılırken, daha sonra 1998 yılında Wei Dai adlı bilgisayar mühendisi dağıtılmış anonim nakit sistemi olan b-money ile ilgili geniş bir makale yayınladı. Bunun ardından Nick Szabo elektronik para birimi sistemi olan Bit-gold’u icat ederek uyguladı.

Kripto Para Nedir ?

Kripto para işlemlerin güvenliği, ek birimlerin üretilmesi kontrolğ ve varlıkların transferinin onaylanması için kriptografi kullanan bir değişim aracı olmaküzere tasarlanmış dijital para birimi anlamına gelmektedir. (Andy Greenberg, Crypto Currency, 2011)

Günümüzde en popüler kripto paralar başta Bitcoin olmak üzere, Bitcoin forkları Bitcoin Cash, Bitcoin Gold ve Ethereum, Litecoin, Monero, Dash gibi coinler olarak karşımıza çıkıyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*