Kripto Para Piyasası Mağdur Yaratmaya Devam Ediyor

Çete Dogecoin’in fiyatını 0.087 dolara yükseltip zirveden satış yaptı

Kripto Para Piyasası Mağdur Yaratmaya Devam Ediyor


Yüksek miktarda fonları yöneten küresel çeteler, sosyal medyadan örgütlenerek devlet denetiminin olmadığı kripto para piyasasında “Pump and Dump” operasyonları ile binlerce kişiyi tuzağa düşürüyor.

Her defasında bir kripto para birimini seçen çete, ilk olarak fiyatı yükseltiyor. Fiyatın yükseldiğini gören tecrübesiz küçük yatırımcılar, sosyal medyada, yine bu çetenin parçası olarak örgütlenmiş kişilerin olumlu yorumlarının da etkisiyle yatırım yapıyor. Zirve seviyeden veya ona yakın noktalardan alım yapan yatırımcı aslında çetenin dipten alıp zirve fiyattan satışa koyduğu coini almış oluyor. Dogecoin isimli kripto paraya düzenlenen operasyonda fiyat 0.087 dolara yükseltilirken, bu seviyeden satın alan binlerce kişi, fiyatın bir günde 0.020 dolara düşmesiyle sermayesinin %80’ini kaybetmiş oldu.

Yine aynı çete bu defa Mith coinini hedef alıp aynı yöntemi uyguladı.

Çete aynı yöntemi her defasında farklı bir kripto para birimine uyguluyor.


Türkiye’de de kalabalık bir grup, bu çetenin talimatlarını uygulayarak sosyal medyada hedefteki coinler için “Alın, yükselecek, fiyatı katlanacak” şeklinde manipülasyon yapıyor ve yatırımcının küresel tuzağa çekilmesine aracılık ediyor.

Devlet Vatandaşını Korumalı


Devlet bu çeteye ve ülke içindeki işbirlikçilerine yönelik şu ana kadar herhangi bir müdahalede bulunmadı. Devletin bir an önce kripto para piyasasındaki bu faaliyetleri engelleyerek, vatandaşların tuzağa düşmemesi için gerekli tedbirleri alması gerektiği düşünülüyor.

İlhan BARAN (twitter.com/ilhanbaran_)

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*