Ksantan sakızının faydaları ve zararları

Ksantan sakızının faydaları ve zararları (Xanthan Gum)

Ksantan sakızı son dönemlerde popüler olan ve farklı kullanım alanları olan oldukça önemli bir ürün olarak karşımıza çıkmaktadır. Ksantan sakızı gittikçe daha fazla tanınırken, ksantan sakızının faydaları ve zararları ile ilgili bilgi ihtiyacı da ortaya çıkmıştır. Ksantan sakızının faydaları ve zararlarını detaylı olarak burada bulabilirsiniz.

İngilizce adı Xanthan Gum olan Ksantan sakızı endistriyel kullanımdan yiyeceklere eklenmesine kadar bir çok alanda kullanılabilmektedir. Daha çok akışkanların kıvamını arttırma amacıyla kullanılan Ksantan sakızı gıda ve beslenmede ise daha çok salatalarda ve soslarda kullanılmaktadır.

Ksantan Sakızı Nasıl Yapılıyor ? Ksantan Sakızı Nasıl Elde Edilir ?

Ksantan Sakızı mısır şekeri veya sıradan herhangi bir şeker türünden de elde edilebilmektedir. Piyasada satılan ksantan sakızları genellikle mısır şekerinden üretilmiştir.

Ksantan Sakızının Faydaları

Ksantan sakızının bilimsel olarak keşfedilmiş sağlık faydası bulunmamaktadır. Buna karşın dondurma ve benzeri gıdalarda başarılı bir kıvam arttırıcı ek ürün olarak kullanılmaya devam etmektedir.

Ksantan Sakızının Zararları

Ksantan sakızı tozuna maruz kalan işçiler üzerinde yapılan bir deneyde, işçilerin solunum problemleri yaşadığı gözlenirkeni, FDA yayınlanan bir raporunda prematüre bebeklere ve özel beslenen kişilere ksantan sakızı içeren gıdalar verilmemesi uyarısı yaptı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*