Kuran’da başörtüsü var mı ?

Kuran-ı Kerim’de başörtüsünü açıkça emreden bir ayet olup olmadığı tartışması yeniden alevlendi. Bazı çevreler ayetlerin orjinal Arapça versiyonlarını incelediklerini ve başörtüsü kelimesinin olmadığını, ayetlerde yer alan kelimenin sadece “örtü” olduğunu öne sürmektedir. Bu nedenle Kuran’da başörtüsü konusuna dayanak ayetlerin Arapça orjinallerini inceleyerek açıklık getirme ihtiyacı ortaya çıkmıştır.

Kuran’da olduğu gibi İncil’de de örtünme ve göz zinası konuları açıkça tanımlanmış ilgili emirler ile toplumdaki aile dışı cinsel ilişkiler, tecavüz gibi fiziksel güç olarak görece zayıf olan kadının cinsel yönden istismarının önüne geçmek amaçlanmıştır.

Göz zinası konusu Nur Suresi 30’uncu ayette ele alınmış ve hem erkekler hem de kadınlar için şu ifadelere yer verilmiştir:

قُلْ لِلْمُؤْمِنِيْنَ يَغُضُّوْا مِنْ أَبْصَارِهِمْ وَ يَحْفَظُوْا فُرُوْجَهُمْ, ذَلِكَ أَزْكَى لَهُمْ

Orjinal Arapça Çevirisi: İnanan erkeklere de ki; Bakışlarını yere çevirsinler ve gösterişten sakınarak mahrem yerlerini muhafaza etsinler.Bu onlar için daha hayırlıdır.

قُلْ لِلْمُؤْمِنَاتِ يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ وَ يَحْفَظْنَ فُرُوْجَهُنَّ

Orjinal Arapça Çevirisi: İnanan kadınlara de ki; Bakışlarını yere çevirsinler ve gösterişten sakınarak mahrem yerlerini muhafaza etsinler. Bu onlar için daha hayırlıdır.

Görüldüğü üzere göz zinası hem erkeğe hem de kadına yasaklanmıştır. Buna dayanarak söylenebilir ki; Yaratıcı insanı cinsel açıdan eşit görmektedir ve İslamik bir toplumda kadın ve erkek hak ve yükümlülükler açısından eşittir. İslam adına kadını aşağılayan, erkeği yücelten bağnaz kimseler Allah’ın ayetlerini idrak edemeyenlerden başkası değil.

Kuran’da başörtüsü meselesine gelelim. Kuran’da başörtüsü yok iddiasında olan bazı çevrelerin dikkatini, başörtüsü yok sadece örtü kelimesi geçiyor dedikleri Nur Suresi 31’inci ayete çekmek istiyorum. Başörtüsü kelimesi aşağıdaki cümlede aynen şu şekilde geçmektedir:

وَ لاَ يُبْدِيْنَ زِيْنَتَهُنَّ إِلاَّ مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَ لْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلىَ جُيُوْبِهِنَّ

Yukarıdaki cümle 31’inci ayetin sadece “Başörtüsü” geçen kısmını içermektedir. Yeşil renkte işaretlediğim “Kumur” kelimesinin Arapça anlamına Lisanu ’l-‘Arab, Majma‘u ’l-Bahrayn ve al-Munjid isimli en çok kullanılan Arapça sözlükler yardımıyla baktığımızda, kelimenin “Kimar (خِمَارٌ)” kelimesinin çoğulu olduğunu görüyoruz. Kimar  ise özel bir isim olmakla birlikte yukarıda adı geçen tüm sözlüklerde “Kadının başını örtmek için kullandığı birşey” karşılığına sahip.

Sonuç olarak; başörtüsü Kuran’da açıkça ve doğrudan dolaysız bir şekilde özel bir isim olarak geçmektedir. (İlhan BARAN/Ankara)

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*