Reddit Wall Street Bets kimdir ?

Reddit Wall Street Bets kimdir ? Reddit’de açılan Wallstreetbets sayfasının moderatörleri kimdir ?

Gamestop ve Dogecoin başta olmak üzere bir çok hisse senedi ve kripto paraya pump and dump operasyonları düzenleyen grup, grubun kurucusu Jaime Rogozinski devasa boyutlarda sermeyeye sahip.

Trilyon dolar ile ifade edilen nakit para, binlerce Bitcoin, Ethereum ve yine milyonlarca hisse senedine sahip olan Wall Street Bets moderatör ekibi, bu güçle istedikleri herhangi bir varlığa karşı operasyon düzenleyebiliyor.

Kapitalist Finans Şirketlerine Karşı Halk Hareketi Yanılgısı

Kendileri dünyanın en büyük sermayelerini yöneten kapitalistler olmalarına karşın, sosyal medya propagandası sayesinde kendilerini sermaye sahibi büyük şirketlere karşı halkçı hareket olarak tanıtmayı başardılar.

Ne Yapıyorlar ?

Operasyonlarının temel hedefi, piyasalarda alışılmış bilindik yöntemlerin hedefinden farklı değil.

Kendi oluşturdukları Hedge Fonlara karşı kendi kontrollerinde karşıt operasyon düzenleyerek, sıradan yatırımcıyı bu şemaya çekmeye çalışıyorlar. Temel amaç varlığı (asset) zirve seviyeye çıkarıp, ellerindeki miktarları satmak.

Gamestop Örneği :

Grup yöneticileri Reddit sayfası üzerinden bir Hedge Fon’un Gamestop hisselerini açığa sattığını, piyasa deyimiyle shortladığını, farkettiklerini, bunların operasyonunu boşa çıkarmak için karşıt hamle olarak alım pozisyonu, yani longlama, açma çağrısı yaptı. Bu çağrı yapıldığında Gamestop hisseleri 20 dolar seviyesindeydi.

Önceden hisseleri stoklayan Wall Stree Bets yöneticileri, sosyal medyada ücretli TT ile yaptıkları muazzam propaganda çalışması ile yatırım aldıkça fiyatı katlanan hisse senedine binlerce yatırımcı çekmeyi başardı. Çok az sayıda “sıradan yatırımcı” uygun sayılabilecek seviyelerden alım yaparken, küçük yatırımcının %90’ı zirve seviyelerden, bir miktar daha yükselecek beklentisiyle alım yaptı. 347 dolar seviyesinden alım yapan küçük yatırımcı aslında 20 dolardan satın alan WST yöneticilerinin sattığı hisseleri satın aldı. Sonuç olarak hisse fiyatı bir anda sert düşüşler yaşadı. Bir çok yatırımcı panik satışları ile zararda pozisyon kapattı.

Sermayeye karşı “sıradan insanlardan oluşan halk hareketi” sloganıyla sıradan halktan yatırımcılar şemanın içerisine çekilip bu şekilde zarara uğratıldı.

Sonuç olarak grubun kontrolündeki hedge fon 5 milyar dolar kaybederken, manipülasyon ile 1 trilyon dolardan fazla para kazanmış oldular.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*