Safiya Bint Huyay Kimdir ?

Safiya Bint Huyay’ın Kocası Kinana’ya İşkence Eden Müslümanları Resmeden Bir Çizim

Safiya Bint Huyay Kimdir ? Safiya Bint Huyyay ya da Arapça telafuzu şekliyle Safiyya Bint Huyayy İslam adlı dinin peygamberi olduğunu iddia eden Muhammed isimli şahsın savaş ganimeti olarak esir alıp nikahına aldığı iddia edilen karısı.

Safiya Bint Huyay Yahudi Banu Nadir kabilesinin mensubu olarak dünyaya gelir. Banu Nadir Kabilesi 625 yılında Medine’den kaba güç kullanılarak sürüldükten sonra, Safiya Bint Huyay’ın ailesi ve diğer Yahudiler Heyber Kalesi’ne sığınır. Safiya Bint Huyay Haybet Kalesi’nin Hazine Sorumlusu Kinana ( Kenana Ibn El-Rabi) ile 627 yılında evlenir.

628 yılında Hayber Kalesi kuşatmasında Yahudiler Muhammed önderliğindeki orduya karşı koyamadı ve teslim oldular. Muhammed Yahudilere yıllık kazançlarının yarısını haraç olarak vermeleri karşılığında yaşamalarına izin vereceği sözünü verdi. Hayber Kalesi’ndeki Banu Nadir Kabilesi bu anlaşmadan hariç tutuldu ve mensupları katledildi. Katledilenler arasında Safiya Bint Huyay’ın kocası Kinana da bulunuyordu.

Safiya Bint Huyay’ın Kocası Kinana’nın Katledilişi

iBN iSHAK Sirat Rasulullah,sayfa 155 ve TARiH AL- TABERi,cilt 8,sayfa 123 kaynaklarında yer alan bilgilere göre Safiya Bint Huyay’ın Kocası Kinana hazinenin yerini söylemediği için Muhammed’in emriyle işkence edildikten sonra, yine Muhammed’in rızasıyla kuşatma sırasında kardeşi öldürülen Muhammed Bin Maslama tarafından kafası kesilerek öldürüldü.

Karısı Safiya Bint Huyay savaş esiri olarak alan Muhammed O’nu Müslümanlığa geçirerek nikahına aldı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*