Selahaddin Eyyubi Kürt mü Türk mü

Selahaddin Eyyubi Kürt mü Türk mü : Selahaddin Eyyubi’nin etnik kimliği üzerinde tartışmalar sürerken, farklı kaynaklardan soy ağacı ile ilgili tarihi belgeler tartışmalarda Eyyubi’nin Kürt veya Türk olduğuna kanıt olarak ortaya atılıyor.

Selahaddin Eyyubi’nin kimliği ile ilgili yaygın kanaate göre Selahaddin Eyyubi’nin soyu Kürtleşmiş Yemenli Bir Arap aşirete dayanmaktatır. Bu net bir kanıtla ortaya konmuş bir tespit değildir.

Soy ağacı şu şekildedir :

Selahaddin Eyyubi: 1131’de Dünyaya Geldi

Selahaddin Eyubi’nin Babası Necmeddin Eyyub

Selahaddin Eyyubi’nin Amcası Asadaddin Şirko (Şirko Kürtçe’de “dağ aslanı” demek) Asad ad din ise “dinin aslanı” demek.

Selahaddin Eyyubi’nin Dedesi Şadi bin Mervan ( Şadi el Kurdi)

Şadi bin Mervan veya Şadi el Kurdi, aşireti olan Revvadi aşiretinin diğer mensupları ile birlikte Abbasiler kontrolünde bulunan Dvin ya da Divin bölgesinde bulunan Ecdanakan isimli köyde ikamet etmiştir. Dvin günümüzde Kars ili merkezini kapsayan bölgeye verilen isimdi.

Selahaddin Eyyubi’nin Dedesinin Babası Mervan

Selahaddin Eyyubi’nin atalarından Mervan’ın soy öncülleri ile ilgili bilgi bulunmamaktadır. Soy bağı takibi burada kesilmek zorunda kalmaktadır.

Buna karşın Tarihte Mervan ismi ile ilk kez Emeviler’in dördüncü halifesi olarak tanınan 1’inci Mervan aracılığıyla karşılaşıyoruz. 1.Mervan’ın soyu ise Kureyş mensuplarından Ümeyye bin Abduşems’e kadar uzanmaktadır. Bu bilgilere dayanarak Mervan isminin Arap ismi olduğu iddia edilirken, Mervan isminin dilsel kökenine dair analiz yapıldığında Arapça’da bir karşılığı bulunmadığı görülmektedir.

Bizimhaber.net Editörleri

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*