Stevia bitkisi yetiştiriciliği : Stevia tohumu ekimi

Stevia bitkisi yetiştiriciliği : Stevia tohumu ekimi, Stevia Türkiye’de nerede yetişir ? Türkiye’de stevia yetiştiriciliği, Stevia ekimi için uygun koşullar neler ?

Şeker pancarından 30 kat daha fazla tatlı olan Stevia bitkisi, şeker üretimi için oldukça popüler bir bitki. Normal şekerin aksine Stevia bitkisinden yapılan şekerde hiç kalori yok. Kalorisiz tatlı bir tat sunan stevia şekeri yetiştiriciliği, tohum seçimi, ekimi, hasat, bakım ve sulama, ilaçlama gibi detaylar ise bugünler de oldukça ilgi görüyor.

Stevia tohumu taneleri

Stevia Bitkisi Tohumu Fiyatları

Stevia bitkisi tohumu genellikle ithal olarak ülkemize girse de, yerli imkanlarla stevia tohumu üretimi yapan çiftçiler de bulunuyor. Şu anda Stevia tohumu fiyatları kalitesine göre değişse de, ortalama şeker tohumu başına 5 kuruştur.

Stevia Tohumu Hangi Koşullarda Yetişir ? Stevia Türkiye’de Yetişir mi ? Hangi Bölgede Stevia Yetişir ?

Stevia tohumu en iyi yarı nemli iklimlerde, asidit, süzdürme kalitesi iyi olan toprakta yetişir. Toprağın PH değeri 6.7 ile 7.1 arasında olan yerler Stevia ekimi için uygundur. Stevia tohumları birbirinden en az 10 cm aralıklarla ekilmelidir. Stevia bitkisi ekmek için en uygun zaman Yaz sonudur. Direkt güneş ışığı ve sıcaklığı düşmüş hava Stevia bitkisi için uygun hava koşuludur. Stevia tohumu bu sayılan iklim ve toprak özellikleri sağlanan her bölgede yetiştirilebilir. Türkiye’de Stevia yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Türkiye’de tüm dünyada yaygın olarak görüldüğü üzere stevia tohumu çimlenme oranı %30 civarındadır .Yani yalnızca ekilen tohumların %30’u çimlenip fide olmaktadır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*